Direkt från praktik till anställd lokförare på Hector Rail

21-åriga Edvin Jonsson studerade lokförarutbildningen direkt efter gymnasiet och fick senare praktikplats på Hector Rail. Arbetsuppgifterna, körningarna och den höga trivseln på arbetsplatsen fick Edvin att vilja stanna kvar. Nu är han anställd som lokförare och stationerad i Ånge.
– Jag hade otroligt bra handledarna som lärde mig att knyta ihop de teoretiska delarna med de praktiska. Det gav mig kunskapen, erfarenheten och verktygen som krävdes för att få arbete direkt efter praktiken, säger Edvin Jonsson.

När Edvin Jonsson från Lindesberg strax norr om Örebro slutade gymnasiet hittade han en lokförarutbildning som han tyckte lät spännande. Han har ett intresse för fordon och teknik och trodde att den praktiska utbildningsformen skulle passa honom bra. Han började på TCC:s 44 veckor långa lokförarutbildning i augusti 2019 och blev helt färdig lokförare i början av sommaren i år. Under utbildningen fick han möjlighet att praktisera på Sveriges tre största järnvägsföretag, där han var på Hector Rail i två omgångar, först på stationen i Hallsberg och senare den i Ånge. I Hallsberg fick han framförallt testa på att köra längre sträckor, så kallad linjekörning, med korta stopp för växlingsarbete. I Ånge blev det tvärtom – kortare avstånd med godståg men mer tid till att växla. Att praktiken var så pass varierande och tillät Edvin att testa på olika inriktningar, är något han uppskattar.
– Det är också något jag uppmuntrar andra som ska ha praktik att göra – se till att du får testa på att både köra persontåg och godståg, eftersom det är två helt olika saker. Jag trivdes verkligen så bra på min praktik, till stor del för att jag hade så bra handledare. Dels för att de hjälpte mig att knyta ihop det teoretiska med det praktiska, men också för att de är väldigt medvetna och noggranna med säkerheten. Praktiken var väldigt bra uppstyrd med seriösa, hjälpsamma och framförallt intresserade handledare, säger Edvin Jonsson.

Praktik som ledde till jobb
I slutet av utbildningen började Edvin höra sig för om eventuella jobböppningar och blev tipsad om att kontakta ansvarig för Hector Rail i Ånge. De sökte personal och Edvin fick till en början några veckors extra praktik på plats, för att sedan bli anställd som lokförare i början av augusti. Han har nu flyttat permanent till Ånge och trivs väldigt bra på sin nya arbetsplats, även om det fortfarande är mycket nytt att sätta sig in i.
– Det är verkligen en varierande arbetsplats med mycket växling och en del längre tågkörningar. Det krävs att man får fundera och tänka till för att få vagnen att stå rätt. Det är utmanande eftersom jag själv ansvarar för alla moment, men det är också det jag gillar – att man får komma med egna lösningar. Utöver det får jag dessutom chans att röra på mig mycket och vara ute i friska luften. Dessutom är det väldigt trevliga medarbetare här och jag trivs väldigt bra i Ånge, avslutar Edvin Jonsson.

Presskontakt
Natalja Kaganovitch
Kommunikationsansvarig /VD-assistent
natalja.kaganovitch@hectorrail.com
Vill du bli kund hos oss?
Kontakta oss för att diskutera en lösning för dina transportbehov.

Andra Nyheter

Hos Hector Rail får lokförare en välkomnande och säker arbetsplats

Hector Rail söker flera nya lokförare till Långsele, Timrå och Ånge. Sammanhållning,…

Så vill Hector Rails HR-chef hantera lokförarbristen – ”måste ta ett helhetsgrepp”

Åsa Nordström började som HR-chef på Hector Rail i augusti, men har…