Våra lok

Vår lokflotta består av elektriska linjelok, linjediesellok och växlingslok och möter olika kundkrav. Vi har egen numrering på våra lok och är den enda svenska tågoperatören med sifferbeteckning på loken.

Den första siffran representerar antal elsystem, dieseltransmission eller dieselhydraulisk transmission. Andra siffran står för antal axlar och tredje siffran skiljer liknande lok åt.

Varje loktyp har sina egna egenskaper, vissa låter mer och andra rullar tystare. Vi försöker att namnge våra lok från kända karaktärer för att betona deras personlighet. Genom att namnge våra lok ser vi dem som individer och ger dem den uppmärksamhet de så förtjänar.

Miljövänligt växlingslok på räls eller "väg"

Snabb, ren och stark. 021:an går normalt bara på batterikraft, men om det behövs kan vi starta dieselgeneratorn. Den kan lätt ta sig på och av banan. Gummitäcken ger maximal friktion så det är ett mycket starkt växlingslok för sin storlek.

Diskret och pålitlig

Efter många år av framgångsrik verksamhet på kontinenten är den österrikiskt byggda HR BR 142 även på plats i Skandinavien. Loket är en utmärkt utmanare för det dominerande RC-loket på den svenska järnvägsmarknaden. Loktypen är tillförlitlig och har ett stort framgångsrikt arv från sin tid i Österrike.

Klassikern

Med 366 byggda enheter är Rc-serien den mest producerade loktypen genom den svenska järnvägshistorien. Rc-lok byggdes från 1967 till 1988 i fyra olika underklasser och med två olika hastigheter. Tyristortekniken var när den introducerades i mitten av 60-talet, spjutspetsteknik och den svenska tillverkaren Asea ledde den globala utvecklingen. Nu har Rc-loken mognat till moderna klassiker. De allra flesta av loken är fortfarande i daglig drift över hela Sverige.

Gränslös

Byggd och utrustad för att fungera utan begränsningar satta av människor. Människoskapade hinder ignoreras när dessa lok korsar gränser och förenar vår kontinent.

Multifunktionell högteknologisk perfektion

243 har den högsta dragförmågan en kan få ur ett 4-axligt lok. Normalt ser du det med tunga godståget rulla under tråd. Även om mångsidighet är nyckelordet, så kan du också hitta det framför ett passagerartåg i 200 km/h, men bli inte förvånad när du ser det sakta köra på en växlingsgård med strömavtagarna nere och ingen i hytten – dieselmotorn tar över och föraren kan manövrera loket från marken med en radiofjärrkontroll. Foto: Johan Hellström

Modern och mångsidig

Förmågan att anpassa sig till förändring har varit en viktig framgång för många arter. Vi tror att detta även gäller för lok. Bli inte förvånad när du ser HR BR 441 köra på platser som är okända för oss alla idag.

Varit här och där

Med över 50 års erfarenhet kan den branschens knep. Dessa maskiner har dragit persontrafik, malmtåg och gjort mycket växling de senaste fem decennierna så deras kapacitet är väl beprövad. De har fortfarande mycket att erbjuda, främst tung växling eller lätt lindragning på grenledningar. Foto: Johan Hellström

Gör sitt jobb

Vissa jobb måste bara göras. Jobb som ingen märker, förutom när de inte är färdiga. Som att växla in och ut från järnvägsterminaler. Inte den tjusiga linjedragningen. Men vad skulle lindragningen vara utan växlingen? ”Jag gillar inte att städa upp i den här röran, men ingen annan gör det här jobbet, så jag måste göra det”.

Stark och smart

Ett kraftpaket i form av växlingslok som lanserades 2008 av Vossloh. G6:an har en kraftfull dieselhydraulisk motor MTU men kan också utrustas med olika motorer. De är utrustade med radiostyrning och kan multippelkopplas. Foto: Lisa Lundqvist

Ren kraft

Styrka i kropp och själ. Våra 941-lok är inte bara starkast när det kommer till kraft, utan även när det gäller att ta ansvar för vår miljö. Inget annat diesellok i skandinavisk verksamhet kan matcha vårt när det gäller att minska utsläppen.

Mittemellan

Kraftfullare än det typiska växlingsloket, men ändå inte det starkaste draglinjeloket. En typisk ”mittemellan”. Vi menar att detta kan vara det optimala valet för antingen den riktigt tunga växlingen eller den något mindre tunga linjedragningen.

För tung godstrafik

Ett kraftfullt boggielok perfekt för dragning av tungt gods på järnväg med en effekt på 2238 kW. Foto: Oskar Momqvist
Följ oss