Så vill Hector Rails HR-chef hantera lokförarbristen – ”måste ta ett helhetsgrepp”

Åsa Nordström började som HR-chef på Hector Rail i augusti, men har redan hunnit lägga upp en plan för de kommande åren: Trots den rådande lokförarbristen ska personalstyrkan växa ytterligare. Nyckeln blir en satsning på kompetensutveckling i kombination med ett attraktivt arbetsgivarerbjudande.

Efter 19 år på Trafikverkets HR-funktion, varav sex år som HR-chef på Färjerederiet, valde Åsa att gå vidare till Hector Rail. Hon blev lockad av möjligheten att vara en del av ett mindre företag med stora ambitioner i en framtidsbransch. Målet är att personalstyrkan ska växa under de närmaste åren i takt med att företaget expanderar. För att förbereda tillväxten har hon tillbringat de första månaderna med att sätta sig in i verksamheten och förstå vidden av branschens utmaningar.
– Bristen på lokförare är stor i branschen och därigenom en av våra viktigaste frågor. För att hantera utmaningen behöver vi ta ett helhetsgrepp. Dels ska vi se över vårt arbetsgivarerbjudande med bland annat scheman och anställningsförmåner. Sedan måste vi också bli mer synliga för att attrahera framtida medarbetare Våra befintliga och framtida medarbetare är vår viktigaste resurs säger Åsa Nordström och fortsätter:
– I en dygnet runt-verksamhet består en del arbete av skiftjobb på obekväma tider. Det går inte att komma ifrån, men genom att se över flexibiliteten i arbetstiderna kan mycket underlättas.

Utbildningsverksamheten imponerar
Framöver kommer Hector Rail att delta i utbildningsmässor och fortsätta att utveckla sitt LIA-koncept (Lärande i Arbete). Under LIA-perioderna kan de som går på någon av Sveriges lokförarutbildningar komma till Hector Rail för att genomföra den praktiska delen av utbildningen. LIA-perioden är inte bara en möjlighet för eleverna att få lära sig arbetet i praktiken, utan också ett sätt för företag inom branschen att visa upp sin verksamhet och attrahera eleverna.
– LIA är ett effektivt sätt att lära sig yrket samtidigt som det gör startsträckan kortare för de som sedan väljer att ta anställning på Hector Rail, säger Åsa Nordström och framhåller att:
– Det här är något som vi vill satsa mer på och utveckla framåt. Jag är mycket imponerad av vår utbildningsavdelning.

Mindre organisation med större möjligheter
– Jag kommer att ha stor nytta av min bakgrund på Trafikverket Färjerederiet. Anställningsförhållanden är ganska lika, kåren har en hög yrkesstolthet och branschen genomsyras av höga säkerhetskrav. Dessutom är det en geografiskt spridd organisation och det kan vara ganska utmanande ur ett HR-perspektiv, men vi hade samma förhållanden på Trafikverket så det är jag van vid. Så jag ser egentligen mest möjligheter, säger Åsa Nordström innan hon avslutar:
– Järnvägsbranschen har en viktig roll att spela i omställningen mot ett grönare samhälle och det känns spännande att få vara med på den resan i ett företag med så stora ambitioner som Hector Rail har.

Presskontakt
Natalja Kaganovitch
Kommunikationsansvarig /VD-assistent
natalja.kaganovitch@hectorrail.com
Vill du bli kund hos oss?
Kontakta oss för att diskutera en lösning för dina transportbehov.

Andra Nyheter

zv9glvio6s7lrgvt2bbi

Långsamhet skapar osäkerhet för godstågsoperatörerna – ”järnvägen kan spela en större roll i klimatomställningen”

Sverige delar EU:s högt ställda klimatmål och för att nå dem krävs…
xarbyu6nnejxgqwioog5

Hos Hector Rail får lokförare en välkomnande och säker arbetsplats

Hector Rail söker flera nya lokförare till Långsele, Timrå och Ånge. Sammanhållning,…