Hector Rail söker nya ombordare – ”två jobb i ett”

Sedan maj 2021 bemannas Flixtrains tåg mellan Göteborg och Stockholm av ombordpersonal från Hector Rail. I arbetet ingår klassiska uppgifter för en tågvärd, som, till exempel, att ta hand om passagerarna. Men det innebär också ett ansvar för att förbereda tågen inför avfärd och säkerheten under resan. Till hösten ska arbetsstyrkan växa med en tredjedel och Hector Rail söker nu servicetalanger över hela landet.
– Det är ett varierat arbete som passar de som både är duktiga på service och inte rädda för att ta i när det behövs. Ibland börjar jag min dag i varselkläder och avslutar den i Flixtrains uniform, säger Sevgi, ombordare på Flixtrain.

Till hösten ska Hector Rail anställa fyra nya ombordare som ska bemanna Flixtrains tåg tillsammans med de åtta som gör det redan det idag. En av dem är Sevgi som gjorde sin första resa som ombordare för ett drygt år sedan när samarbetet med Flixtrain just hade inletts. Några månader tidigare hade hon lämnat jobbet som flygvärdinna för att påbörja den två månader långa utbildningen som alla som ska arbeta som ombordare på Flixtrain genomgår. Under utbildningen fick hon inte bara lära sig alltifrån hur hon förväntades uppträda mot passagerare till säkerhetsansvaret under resan, utan också hur hon ska förbereda tåget inför avfärd.
– Som ombordare på Flixtrain har vi två jobb i ett. Vi ska inte bara vara duktiga på service utan förväntas också kunna bistå lokföraren i sitt arbete och ta ansvar för säkerheten. Det innebär att vi är signalgivare inför varje avgång och ska kunna utföra växling, koppling och avkoppling av vagnar och hjälpa lokföraren att backa tåget. Det kanske låter utmanande, men efter utbildningen kände jag mig verkligen redo och allting har gått bra under mitt första år, säger Sevgi och fortsätter:
– För mig är det oerhört utvecklande och jag är väldigt glad över att jag hamnade på just Hector Rail.

”Vi är som en familj”
För ombordarna på Flixtrain går alla resor mellan Göteborg och Stockholm. Ofta innebär det tidiga morgnar; det första tåget avgår klockan 07.45 från Göteborg och då har Sevgi redan varit på jobbet i ett par timmar för att förbereda tåget inför avfärd, bland annat genom att hjälpa lokföraren att backa in det på centralstationen. Sedan är det dags att byta om till Flixtrains uniform och vänta på att tåget ska börja rulla mot Stockholm så att hon kan kontrollera passagerarnas biljetter. Ibland reser hon tillbaka till Göteborg redan samma dag, men ofta övernattar hon på ett hotell i huvudstaden.
– Jag trivs verkligen med hur varierat det här arbetet är; det händer alltid något nytt varje dag – vi träffar nya människor och möter nya utmaningar. Bara det faktum att jobbet gör så att jag får bo i och upptäcka Stockholm några dagar i veckan är jättekul, säger Sevgi innan hon avslutar:
–Sedan är jag väldigt glad över att jag har så bra kollegor, vi ombordare är som en liten familj. Nu ser vi fram emot att vi blir fler till hösten och, förhoppningsvis, få lägga till fler destinationer i framtiden.

Presskontakt
Natalja Kaganovitch
Kommunikationsansvarig /VD-assistent
natalja.kaganovitch@hectorrail.com
Vill du bli kund hos oss?
Kontakta oss för att diskutera en lösning för dina transportbehov.

Andra Nyheter

zv9glvio6s7lrgvt2bbi

Långsamhet skapar osäkerhet för godstågsoperatörerna – ”järnvägen kan spela en större roll i klimatomställningen”

Sverige delar EU:s högt ställda klimatmål och för att nå dem krävs…
xarbyu6nnejxgqwioog5

Hos Hector Rail får lokförare en välkomnande och säker arbetsplats

Hector Rail söker flera nya lokförare till Långsele, Timrå och Ånge. Sammanhållning,…